onsdag 28 december 2016

Rågsiktsrutor

Ingredienser till 12-15 st rutor
25 g jäst
3 dl fingervarm mjölk
25 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
1/2 tsk brödkryddor
2 msk brödsirap
7-8 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt smör, salt, brödkryddor, sirap och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt ca 5 minuter i maskin.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
4. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper, ca 1 ½ cm tjock.
5. Dela degen i ett rutmönster, 12-15 st, med en degskrapa eller kniv. Strö över lite vetemjöl och låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Grädda brödet mitt i ugnen i 10-15 min. Låt brödet svalna under bakduk på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar