Saftiga lussebullar (med vaniljfyllning)
Receptet ger ca 40 stycken bullar
2 paket saffran
50 gram jäst
175 gram rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
ev. 2 tsk mald kardemumma
ca 13 1/2 dl vetemjöl
alternativ:
Baka som bullar och fyll med vaniljfyllning
Vaniljfyllning:
150 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
3-5 msk vaniljsocker
Gör såhär:
1. Smula jästen i en degskål och blanda med rumsvarmt mjölk och smör.Blanda i stött saffran.
2. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
3. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Baka ut degen som lussekatter eller bullar.
4. ev. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager. Rulla ihop till en rulle och skär i tio bitar eller snurra bullarna till snurror.
5. Låt jäsa på plåten under bakduk i ca 30-40 minuter. Värm ugnen till 225-250 grader. Pensla bullarna med vispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
6. Låt svalna på galler under en bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar