10 dl rågsikt och 1/2 dl linfrö
1 dl rågsikt till utbakning
5 dl mjölk
50 g smör
50 jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
2 tsk brödkrydda
1 ägg
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
- Smula jästen och häll över mjölken och rör om tills den löst sig.
- Tillsätt 10 dl rågsikt, salt, sirap och kryddor.
- Blanda till en deg.
- Knåda degen i 10 minuter. Enklast är att knåda degen i maskin 5-10 minuter.
- Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
- Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen på halva, knåda degen med lite mjöl och skär ut 8 degbitar. Knåda varje degbit till en rund bulle med lite mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Vispa ihop ett ägg och pensla rågsiktsbullarna med ägget.
- Baka rågsiktsbullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
- Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar