söndag 3 juli 2016

Saftiga rågbullar

10 dl rågsikt och 1/2 dl linfrö
1 dl rågsikt till utbakning
5 dl mjölk
50 g smör 
50 jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
2 tsk brödkrydda 
1 ägg



  1. Smält smöret i en kastrull. 
  2. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). 
  3. Smula jästen och häll över mjölken och rör om tills den löst sig. 
  4. Tillsätt 10 dl rågsikt, salt, sirap och kryddor. 
  5. Blanda till en deg. 
  6. Knåda degen i 10 minuter. Enklast är att knåda degen i maskin 5-10 minuter.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. 
  8. Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen på halva, knåda degen med lite mjöl och skär ut 8 degbitar. Knåda varje degbit till en rund bulle med lite mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  9. Sätt ugnen på 250 grader. 
  10. Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. 
  11. Vispa ihop ett ägg och pensla rågsiktsbullarna med ägget. 
  12. Baka rågsiktsbullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. 
  13. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar